Deep Purple in Rock 1968 - 2017 Legends of Rock Music

  [BG]   RU   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(63)
Начална
Интересно
Биографии
Видео
За сайта
Статии
Членове
Албуми-Blackmore's Night
Албуми-Ian Gillan Band
Албуми-Whitesnake
Албуми-Rainbow
Албуми-Deep Purple
Галерия-Deep Purple
Новини
Анкети
Свали MP3
Свали Видео
Радио


Мой Снимки Връзки Свържи се с мен

Новини / Новини свързани с Deep Purple

Вземи в gLOG
09 Януари 09, 11:54 / Автор: Gillan
Glenn Hughes в Каварна на 6 май
В интервю за Новинар, кметът на Каварна съобщава, че почетният гражданин на града Glenn Hughes ще изнесе концерт на 6 май, празника на града. Тепърва ще бъдат обявявани още изненади. В същото интервю кметълът изказва опасенията си, че AC/DC скоро ще посетят България, като по-вероятен е техен гиг в Белград. Цялото интервю може да бъде прочетено тук.

 

Имам предчувствие, че AC/DC няма да дойдат в България, казва кметът на рокстолицата ни...




Цонко Цонев е роден на 3 юни 1967 г. Завършва средното си образование в математическа гимназия "Иван Вазов" в Добрич. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски". През 1994-1995 г. е юрист на община Каварна, а от 1995 до 1999 г. е общински съветник в града. Кмет е на община Каварна за втори мандат. В края на 2005-а е избран за Мъж на годината в България.


- Господин Цонев, Каварна е единственият град в България, който не е засегнат от газовата криза, имате локално газово находище. Колко години още може да го ползвате и да бъдете независими от евентуални подобни проблеми?


- Доста. Над 20 години са ни гарантирани с местното газово находище. Два са компонентите, които имаме късмет да притежаваме - газовото находище и стратегията на общината да изградим газопреносна мрежа. Също така на почти същото разстояние се намира и газопроводът на "Газпром", който минава през Кардам и влиза в България през Румъния. Фактически разликата е само няколко километра. Преди години администрацията реши да създадем газово дружество „Каварна газ”, което да газифицира Каварна от това находище. От двете възможности, които имахме, направихме правилния избор. Винаги съм подчертавал, че локалната газификация на Каварна и Българево е успех на общината. Просто кризата извади наяве случилото се. Този дефицит в момента показа, че решението ни е било правилно.


- Цяла Каварна ли е газифицирана на този принцип?


- 100 процента от обществените сгради в града са газифицирани. В това число общинската болница, всички училища, РПУ, социални грижи, детски градини, детска ясла. Всички фирми също са газифицирани.


- А битовите абонати?


- И 80 процента от битовите абонати са газифицирани.


- Напълно независими сте и нямате никакъв проблем. С вас водили ли са преговори съседни общини за изграждане на газопровод?


- По принцип имаме заявки за такива преговори от съседни ваканционни комплекси. В Русалка, доколкото знам, също искат да се газифицират. Това обаче зависи от преценката на газопреносното дружество. В смисъл на изгода и целесъобразност. Казвам това с оглед на факта, че все пак находището си има определен лимит и трябва да се прецени дали да се включат и други комплекси около Каварна и Българево.


- В края на миналата година британската компания "Мелроуз рисорсиз" откри ново находище на газ край Каварна?


- Да, газовото находище е в морето, на няколко километра навътре. Но не мога да ви кажа нищо повече, защото концесията е дадена от държавата и тя извършва контролните функции. Територията не е общинска, след като е в Черно море, нямам никаква информация. За въпросното находище дори никой не сметна за нужно да ни информира. Научихме за него от английския вестник „Скотсмън”. С фирмата също нямаме никакъв контакт.


- Как се осигурява поддръжката на местното газоподаване?


- Две са основните насоки. Инвестирахме над 2,5 милиона в изграждането на мрежата и около 1,5 милиона за газифициране на самите сгради, т.е. изграждането на самите съоръжения в тях. Парите за самата мрежа бяха осигурени от дружеството „Каварна газ”, в което нашата община участва с 35 процента. А самите уреди и системи, т.е. котлите в сградите, са покрити от финансите на общината. През последните пет години сме газифицирали почти на 100 процента града.


- Откога се експлоатира находището?


- От 1998 година. 10 години вече тече процесът на газифициране, но основната работа беше свършена през последните пет, когато скочи тройно делът на битовите абонати и 150 процента на обществените сгради. Това всъщност беше големият бум на газифицирането.


- Как се отнасят към вас учениците, при положение че няма дървена ваканция заради студа?


- Още не са обявили бунт, в кръга на шегата, разбира се. Чуват, че техните съученици в някои градове си почиват, но още не са се разбунтували.


- Малко по-сериозна тема. На Консултативния съвет по национална сигурност при президента се обсъдиха алтернативни доставки на газ, като за целта трябва да се изгради 70-километрово трасе Комотини – Димитровград за доставки от Египет и Азербайджан. Как гледате на това презастраховане и не беше ли малко късно?


- Това е посоката. Когато се намери някакъв алтернативен вариант, който е доказан, трябва да се работи по него. Мисля обаче, че въпросните алтернативи малко закъсняха. Отдавна трябваше да се търси и работи в тази посока, за да не изпадаме в такива ситуации. Още повече че никой не знае дали догодина или по догодина няма да се озовем отново потърпевши от такъв конфликт. Дай Боже, обаче тази идея да не остане в нашата любима сфера „всяко чудо за три дни”. Т.е. да не си поговорим за нея, докато приключи кризата, и после отново нищо да не се направи. От думи трябва да се мине към дела, защото наистина сме заложници на други държави.


- Господин Цонев, Каварна е един от най-бързо развиващите се градове. Какво ще посъветвате вашите колеги от другите общини?


- Избягвам да съветвам, защото всяка община си има различни казуси. Не съм общинският Дейвид Копърфийлд, да махна с една пръчка и да кажа как се решават проблемите. Трябва обаче да се разбере едно – проблемите навсякъде са различни, а администрацията трябва да се нагърбва с много работа. Необходимо е да има първо добро обслужване на гражданите. Общината трябва да се погрижи за изграждането на добра инфраструктура.


И не на последно място - всяка община трябва да си гледа социалните функции – училища, детски градини и прочее. Това са нещата, които хората могат да искат от една община. И не само могат, ами ги и искат. Колкото по-добре се изпълняват тези три неща – обслужване, инфраструктура и социални функции, толкова по-добре се развива общината. Вече някои могат да се насочат към туризъм или производство, но основното са тези три насоки, които създават уют.


- Освен всичко, което изброихте, Каварна се прочу и като рокстолицата на България. AC/DC кога ще идват в България?



- Имам едно предчувствие, че скоро не се очертава подобно посещение. Може би по-скоро ще бъдат в Белград.


- Други вътрешни предчувствия имате ли?


- Имам, но няма да ги кажа, защото договорите още не са сключени. На този етап мога да кажа, че на 6 май почетният гражданин на Каварна Глен Хюз ще дойде в града. Ще има изненади.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1679